Vanhaa asiaa: Kuntavaalisivu 2017

Kunnallisvaaleihin 2017 lähdetään aika lailla eri tunnelmissa kuin moniin aiempiin vaaleihin. Turku on ollut pitkään taloudellisesti hyvin tiukalla. Työttömyysprosentti kipusi korkealla ja valtio leikkasi rahoitustaan moneen otteeseen. Me päättäjät olemme joutuneet mylläämään kaupunkiorganisaatiota uusiksi moneen kertaan. Olemme tehostaneet toimintaa, organisoineet ja uudelleenorganisoineet, yhtiöittäneet ja ulkoistaneet, nipistäneet, säästäneet ja leikkanneet vähän kaikesta. Kuitenkin niin, että emme vahingoittaisi vakavasti kuntalaisten peruspalveluita. Paljon parjattu yhtiöittäminen on ollut tässä isoksi avuksi: rahaa on säästynyt tukipalveluista ja se on voinut käyttää kuntalaisten suoriin palveluihin. Mutta helppoja eivät viime vuodet ole olleet.

Nyt tilanne on kääntynyt. Telakan onnistuneen pelastusoperaation myötä usko Turun seudun kyvykkyyteen palasi. Työvoimaa rekrytoidaan Turkuun, Turun seudulle ja koko Länsirannikolle kautta maan. Yritykset perustavat Turkuun uutta toimintaa. Meriteollisuus, metalli- ja bioala vetävät nyt todella hyvin, ja palvelut ovat niiden voimalla juuri lähdössä nousuun. Asuntojen kysyntä on kovassa kasvussa ja Turku on maan talouden tämän hetken kuumin kohde. Meille muuttaa pari tuhatta uutta asukasta vuodessa. Ja Turku on hyvässä iskussa ottamaan tämän kaiken vastaan. Taloustilanne helpottuu vasta viiveellä, ja meillä on edessä kasvun vaatimat investoinnit, mutta suunta on se mikä pitää: seudun osaaminen on käytössä.

Meillä on nyt työn alla todella monta hienoa asiaa:

 • Tunnin juna, joka tekee Turusta ja pääkaupunkiseudusta yhtenäisen työssäkäyntialueen
 • Kupittaan alue ja Itäharju: kokonainen uusi kaupunginosa Kupittaan kampusalueen, tiede- ja teknologiakeskuksen, yliopistollisen keskussairaalan, junaradan ja moottoritien varteen. Tämä on valtava mahdollisuus kaupungille!
 • pikaraitiotie, joka nostaa kaupungin joukkoliikenteen uudelle tasolle ja vahvistaa kaupunkikehitystä
 • lukuisat uudet kiinnostavat kaupunkialueet kuten Skanssi, Kakola, Linnakaupunki ja Fabriikki
 • maailman kärkeä oleva tavoite hiilineutraalista Turusta vuonna 2040 ja tätä tukevat toiminnot ja resurssiviisaat kehittämis- ja bisneshankkeet
 • uusi historian museo ja siihen liittyvä lisätyn todellisuuden teknogia. Tavoitteeni on, että muutaman vuoden päästä Turussa toimii lisätyn todellisuuden keinoin Suomen suurin historian ulkomuseo, joka on auki 24/7/365, ja museorakennuskin on jo avannut ensimmäisen vaiheensa ovet.
 • Fortuna-korttelin kehittämishanke
 • ydinkeskustan eli torialueen perusparannus
 • koulujen perusparannusten jatkaminen, uudisrakentaminen, modernit oppimisympäristöt ja opetuksen digitalisointi. Oppilaat saavat muutaman vuoden sisään henkilökohtaiset päätelaitteet, ensimmäiset hankinnat (4. ja 7. luokka) ovat jo kuluvan vuoden budjetissa.
 • meriteollisuutta tukevat hankkeet kuten Blue Industry Park ja tavoite saada Turkuun lisää insinöörikoulutusta ja myös diplomi-insinöörikoulutus
 • digipalveluiden kehittäminen, ja siinä ohessa kuntalaisten osallisuuden ja palautteenannon parantaminen
 • vihdoinkin kunnollinen pyörätieverkko myös ydinkeskustaan
 • uimala Aurajokeen tai vastaava ratkaisu
 • Ruissaloon digitaaliset luontopolut, eli kännykät käyttöön
 • vesibussiliikenteen kokeilu

Uskokaa tai älkää, nämä kaikki ovat asioita, jotka ovat meillä jo tekeillä. Osa on vielä suunnittelupöydällä, osa edunvalvonnassa, osa jossain kohtaa päätöksentekoprosessia ja osa toteutusvaiheessa. Tässä on koko ajan tehty myös muuta kuin säästetty. Olemme koko ajan kehittäneet kaupunkia ja nyt olemme hyvässä iskussa vastaamaan kasvuun ja kasvavaan palveluntarpeeseen. Vihreillä on näissä kehittämisasioissa ollut oma lusikkansa tukevasti sopassa. Meille tulevaisuuteen katsominen on erityisen tärkeää ja meillä on ollut siinä paljon annettavaa päätöksenteossa.

Mutta muutakin on. Sote-palvelut näyttävät tätä kirjoitettaessa olevan siirtymässä uudella maakunnalle, vaikka aikataulu näyttää täysin mahdottomalta. Jos näin todella päätetään, on meidän kaikin voimin yritettävä omalta osaltamme turvata muutoksen sujuminen mahdollisimman kivuttomasti. Kyse on kansalaisten kannalta äärimmäisen tärkeistä palveluista ja valtavasta määrästä uudelle työnantajalle siirtyvää henkilöstöä. Toista Kela-kaaoksen kaltaista muutosta ei tähän maahan tarvita.

Koulutuksen valtionosuussäästöt ovat vauroittaneet opetustointamme. Pahiten ovat kärsineet perusopetus ja ammatillinen koulutus. Ammatillisessa koulutuksessa keskeyttäneiden määrä on noussut 9 prosenttiin, mikä on todella paljon. Perusopetuksessa ryhmäkoot ovat kivunneet liian suuriksi, kaikesta säästetään ja jatkuvasta korjaus- ja uudistamisrakentamisesta huolimatta osa koulutiloista on edelleen kurjassa kunnossa. Opetuksen digitalisaatio tarvitsee laitteita, kaistaa ja opettajien kouluttautumisen rahoittamista. Näiden ongelmien korjaaminen on uuden valtuustokauden prioriteetti numero 1. Konserttitalo pitäisi korjata heti teatterikiinteistön valmistuttua. Kulttuurin vapaa kenttä kaipaa taloudellista tukea. Joukkoliikenteessä pitää kehittää saumattomia palveluketjuja, joukkoliikenne-etuisuuksia, Föliä ja matkakeskusta. Myös hajautettu energiantuotanto, viherkatot ja aurinkopaneelit, sähköautojen latauspisteet ja jakamistalous kuten vuokraus- ja yhteiskäyttöpalvelut, esimerkiksi yhteiskäyttöautoilu, kaipaisivat kaupungin edistävää tuuppausta. Maahanmuuttajien kotouttamispalveluissa riittää edelleen työsarkaa. Eikä kaupungin esteettömyyskään ole läheskään sillä tolalla kuin pitäisi olla.

Lähiluontoa on vaalittava, vaikka täydennysrakentamisen paine on suuri. Kaupunkirakennetta voi tiivistää, mutta ei lähiluonnosta luopumalla. Luonnossa oleskelu vaikuttaa koko ihmiseen, fysiikkaan ja psyykkeeseen. Puhtaampi ilma, vähäinen melu ja liikkuminen palauttaa stressistä ja rauhoittaa. Metsien ja viheralueiden lisäksi tarvitsemme luonnonläheisiä ja viihtyisiä puhtaan ilman reittejä työmatkapyöräilijöille.

Olen ollut kauan mukana Turun kuntapolitiikassa. Takana on jo 16 valtuustovuotta. Taaksepäin silmätessä näkee, miten paljon on sinä aikana menty eteenpäin. Olen silti edelleen innoissani Turusta ja Turun kehittämisestä, ja valmis jatkamaan täydellä höyryllä tulevaisuuteen jos annat siihen äänelläsi mahdollisuuden. Kiitos jos annat.

Vaalikoneista löytyy vastauksiani moniin politiikan ajankohtaiskysymyksiin. Tässä näiden vaalien koneita:

Katri Ylen vaalikoneessa (sisältää ehdokkaan oman videon, pääasiassa hienosti selfienmuodossa 🙂

Katri Hesarin vaalikoneessa

Katri Ilta-Sanomien vaalikoneessa

Turkulaisen ja Turun Sanomien vaalikoneet on toteutettu tekniikalla, josta ei niin vaan linkitetä ehdokassivua, mutta kannattaa tehdä kone ja siten minut voi löytää myös näistä koneista.

VIHREÄT TURUSSA 120-219