Valtuustoaloite lisätyn todellisuuden teknologian hyödyntämiseksi museotoiminnassa

 

Turussa museotoiminnalla on luonnollisesti suuri merkitys kaupungin matkailulle, ollaanhan maan vanhimmassa kaupungissa. Myös kaupungin asukkaat suhtautuvat kaupungin historiaan suurella lämmöllä ja kiinnostuksella. Lisätty todellisuus (AR, augmented reality) on teknologiaa, jossa tietokoneella tuotettua tietoa (kuva, ääni, video, teksti, GPS-sijainti on lisätty näkymään todellisesta ympäristöstä. Teknologia on lähivuosina lyömässä itsensä läpi viihteessä, palveluissa, koulutuksessa, teollisuudessa ja monessa muussa.

Turussa on lukuisia hienoja museoita, mutta maan historiaa yleisesti esittelevää museota täällä ei vielä ole, vaikka juuri Turussa maan historia ja kaupungin historia kietoutuvat toisiinsa erottamattomalla tavalla. Historiallisen museon perustamistarpeesta on käyty keskustelua, mutta päätöksiä ei ole tehty. Kaupungin valmistautuessa juhlistamaan 800-vuotista historiaansa asia nousee varmasti esille.

Lisätty todellisuus teknologiana kykenee herättämään historian, tarinat, henkilöt ja anekdootit eloon kävijöiden silmien edessä tavalla, jota ei museotoiminnassa ole aiemmin kyetty saavuttamaan. Kesällä 2016 teknologia nousi suuren yleisön tietoisuuteen Pokemon Go – pelin maailmanmenestyksen myötä. Kiinnostavaa pelissä on sen tapa houkutella pelaajia liikkumaan reaaliympäristössä toisten pelaajien parissa. Tätä periaatetta voisi soveltaa myös kaupungin museotoiminnan kehittämisessä.

Turku on käytännössä Suomen historian ulkomuseo. Vain opastus puuttuu. Lisätyn todellisuuden keinoin voisimme toteuttaa Turkuun 24/7/365 auki olevan Suomen historian museon. Museo tarvitsee toki fyysisen keskuksensa, jossa historiaan voi tutustua ohjatusti, jossa voi perehtyä kokoelmiin ja josta saa opastuksen kaupunkiin ulkomuseona. Mutta valtaosan museosta voisi toteuttaa kännyköiden kautta käytettäväksi katukuvassa. Vanhalla suurtorilla kännykkäsovelluksen avulla voisi liikkua Turun kaduilla juuri ennen Turun paloa tai vaihtoehtoisesti valita keskiaikamoodin kävelymaisemakseen. Jopa Turun palon voisi kokea virtuaalisesti. Karttapohjaiset historialliset stopit houkuttelisivat ihmisiä kulkemaan kaupungissa kiinnostavalta kohteelta toiselle. Stopin lähistöllä aukeaisi hahmoja, videoita, tarinoita ja muuta informaatiota kertomaan kaupungin historiasta. Museoon voisi rakentaa historian esittelyn lisäksi pelielementtejä, kierroksia eri-ikäisille lapsille ja koululaisille, vuosittaisia teemakierroksia ja vaikka mitä. Museo houkuttelisi niin paikallisia kuin turisteja tutustumaan kaupungin historiaan hauskalla, liikunnallisella ja yhteisöllisessä tavalla, vuosi vuodelta kehittyen.

Esitän, että Turun kaupunki tutkii mahdollisuudet hyödyntää lisätyn todellisuuden ja pelillistämisen mahdollisuuksia museotoiminnan kehittämisessä sekä etsiä toteutukseen kumppaneita (esim. teknologia- ja peliyrityksiä, korkeakouluja, muita museoita) ja ulkopuolista rahoitusta myös mahdollisena vientiin tähtäävänä teknologian kehityshankkeena.

Ideaa siitä, mitä AR museotoiminnassa voi tarkoittaa, voi hakea vaikka näistä videoista:

Video luonnontieteellisestä museosta

Video kännykän käytöstä kaupunkihistorian elävöittämiseksi

Turussa 26.9.2016

Katri Sarlund
kaupunginvaltuutettu (vihr.)