Seudullisesta joukkoliikenteestä

Kuluneella viikolla Turun Sanomien juttu seudullisesta joukkoliikenteestä sai monelta aamukahvit menemään väärään kurkkuun. Paikallinen TLO Oy eli Turun ja viiden kehyskunnan seutuliikennettä harjoittavien liikennöitsijöiden porukka aikoo lopettaa 300 linja-autovuoroa tammikuussa. Kaikki vuorot eivät kuulemma ole kannattavia! Sepä varsinainen uutinen bussiliikenteessa, ja varsinainen syy jättää ihmiset heitteille syrjempänä Turun keskustasta. Turun joukkoliikennejohto pitää esitystä sopimusrikkomuksena. Oikeasti tässä on kyse kiukuttelusta sitä linjausta vastaan, että vuonna 2014 aiotaan joukkoliikenteen parantamisen vuoksi kilpailuttaa myös seudulliset bussilinjat. Kilpailutetun liikenteen ja markkinaehtoisesti toteutetun reittiliikenteen laatu- ja määräeroja voi tarkastella vertaamalla Turun tiukasti kilpailutetun sisäisen bussiliikenteen ja naapurikuntiin suuntautuvan markkinaehtoisen reittiliikenteen laatua ja määrää…

Paikalliset vihreät ottivat nopeasti kantaa moiseen kiristysyritykseen. Tässä tuo asiaa hyvin avaava kannanotto kokonaisuudessaan:

Turun seudun Vihreät järkyttyneitä TLO:n uhkauksesta vähentää seutuliikennetta:
Seudun joukkoliikenne on elämänlanka, ei kiristyksen väline

mediatiedote 18.10.2012

Turun seudun Vihreät pitävät järkyttävänä TLO:n uhkausta seutuliikenteen vuorojen lakkauttamisesta. Tämä jättäisi välittömästi ahdinkoon autottomat ihmiset, esimerkiksi vanhukset, harrastuksiin liikkuvat lapset ja opiskelijat. Monen työntekijän työssä käyminen kävisi vaikeaksi.

– Joukkoliikenteen käyttö on suorassa suhteessa tarjontaan ja lipunhintaan.  TLO:n esitys tarkoittaisi koko joukkoliikenteen syöksykierrettä Turun naapurikunnissa, toteaa Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan jäsen ja Turun joukkoliikennelautakunnan puheenjohtaja Riitta Koskimies.

TLO sanoo puolustavansa markkinaehtoista liikennettä. Se on kuitenkin ajanut tähän asti riskittä pitkäaikaisilla linjaluvilla, niihin perustuvilla siirtymäajan sopimuksilla, sekä kuntien ja valtion seutulipputuella. Palvelutarjonta ja matkamäärät suhteessa väestömäärään ovat naapurikunnissa kuitenkin olleet alle puolet verrattuna Turun sisäiseen liikenteeseen.

– Me emme hyväksy kuntalaisten ja kuntien ottamista panttivangeiksi.  Seudullisen joukkoliikenneviranomaisen päätös siirtyä seudulla kuntien yhdessä päättämään järjestämistapaan on vihreiden mukaan ainoa oikea. Silloin kunnilla on päätösvalta, missä ja miten tiheästi joukkoliikennettä tarjotaan. Joukkoliikenteellä voi myös matkustaa koko seudulla yhdellä lipulla ja otetaan käyttöön joukkoliikenteen käyttöön kannustavat lipputyypit, kuten nuorison, opiskelijoiden ja eläkeläisten alennusliput ja arvokortit. Yhteistyö on ainoa kestävä tapa, korostaa Varsinais-Suomen vihreiden piirin puheenjohtaja Aapo Rantanen.

– Hyvää joukkoliikennettä ei voi rakentaa tällaisen toiminnan varaan. Korostaisin tässä myös yritysten vastuullisuutta, niidenkin intressi on saada ihmiset luottamaan joukkoliikenteeseen. Työntekijöiden liikkuvuus on myös koko seudun elinkeinotoiminnan etu. Olen varma, että Turun naapurikuntien vihreät ja muutkin poliitikot kokevat tämän TLO:n ehdotuksen järkyttävänä. Esitys osoittaa, että asukkaidemme joukkoliikenne on toistaiseksi täysin tiettyjen liikennöitsijöiden armoilla, vaikka sen pitäisi olla kuntien päätettävissä, harmittelee Kaarinan kaupunginhallituksen jäsen Mari Saario.

Vihreiden joukkoliikenneteesit ovat yksinkertaiset: yhtenäiset liput ja tariffit koko seutukunnalle, kattava tarjonta myös iltaisin ja viikonloppuisin, joukkoliikennettä suosivat kaista- ja liikennevaloetuudet, esteetön palvelu sekä edulliset joukkoliikenteen käyttöön houkutteleva hinnat.

TLO on osoittanut, että sitä kiinnostaa vain lyhyen tähtäimen voittojen kokoaminen, eivät asiakkaat tai seudun elinvoimaisuus. Kun vuodesta 2014 alkaen liikenne järjestetään avoimen kilpailutuksen kautta ja lipputulot tulevat seudulliselle viranomaiselle, myös viikonloppujen ja iltojen liikenne turvataan. Nopeaa ja tiheää runkobussiliikennettä tulee lisätä Kaarinan, Liedon, Naantalin ja Raision kuntakeskuksiin. Palvelua voidaan myös parantaa kohtuullisin kustannuksin esimerkiksi Ihalan, Littoisten ja Ilmarisen alueilla.

Aapo Rantanen
Varsinais-Suomen vihreiden puheenjohtaja
p. 040 7354079

Riitta Koskimies
Turun joukkoliikennelautakunnan puheenjohtaja,
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan jäsen
riitta.koskimies@vihreat.fi
p. 040 5063699

Mari Saario
valtuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, Kaarina
p. 045 6526529